Schoone Ley uit de steigers

Deze week is Heijmans begonnen met het afbouwen van de torenkraan naast de toren van de Schoone Ley. Dit leverde, in combinatie met de avondzon, mooie plaatjes op. Tevens is de afbouw aan de buitenkant dus zo goed als klaar en gaan we dus richting oplevering.

De weerkaatsing in Leyenburg tijdens het zogenaamde Golden Hour is prachtig! De toren is zo gepositioneerd dat in de binnentuin straks optimaal van de zon genoten kan worden. De binnentuin is eigenlijk een dakpark, want de tuin ligt bovenop een drielaagse parkeergarage!

De woningen zijn sinds 2017 in aanbouw en de toren, ontworpen door Klunder Architecten, nadert haar voltooiing.

Maar ook in het avondzonnetje ziet deze toren er goed uit. De hoogbouw met de lichte steen in combinatie met het vele glas zorgen voor een mooi eindproduct. Wij zijn tevreden. Mooie toevoeging aan de Haagse skyline!

Betrokken partijen

Ontwikkelaar + aannemer: Heijmans Ontwikkeling

Architect: Klunder Architecten

Ontwerp buitenruimte: PVLA

Belegger: PATRIZIA

Bekijk meer info en de gehele bouw op de projectpagina.

Brugliggers geplaatst bij Vijverhof fase 2 + 3

Aan het Leeghwaterplein in Den Haag wordt gebouwd aan 155 appartementen in twee appartementenblokken. Omdat het poortgebouw (fase 3) deels over de ingang van een parkeergarage heen gebouwd wordt, moest er eerst wat voorbereidend werk gebeuren. Vorige week zijn daarom eerst de betonwanden gestort waar de liggers op komen te liggen.

Naast de eerste torenkraan die er al een tijdje staat, is er ook afgelopen week ook een poer gestort voor een tweede torenkraan. Nu even terug naar zaterdagmiddag, om te kijken hoe de situatie eerst was.

De inrit is links te zien, en en de gestorte betonwanden bevinden zich aan beide zijden van de ingang. Hierop worden de liggers dus geplaatst.

Omdat deze liggers zeer zwaar zijn, werden er twee mobiele kranen ingezet van Nederhoff. De eerste ligger werd al vroeg op de dag geplaatst en de volledige weg was afgesloten voor verkeer om de kranen volledig de ruimte te geven.

Rond lunchtijd lagen alle 3 de liggers. Missie geslaagd!

Na het plaatsen van de liggers kan weer door worden gebouwd aan de 99 appartementen in fase 3 en de 56 appartementen in fase 2. De oplevering van de 155 woningen staat gepland in 2021.

Betrokken partijen:

Kraanverhuur: Nederhoff

Bolero boven maaiveld

Er werd deze week een klein feestje gevierd! In het Spuikwartier, project Sonate, is namelijk sinds vandaag de toren Bolero boven maaiveld! Volgens de aannemer komt de toren dit jaar qua hoogte tot de 3e verdieping. De werkzaamheden voor Bolero zijn begin 2020 gestart.

Bij de andere toren in aanbouw, Adagio, wordt hard gewerkt aan het verwijderen van de kelder het maken van de fundering. Met 90 meter is Adagio ook de hoogste toren van de 3 torens die in totaal gerealiseerd worden.

Houdt ook onze nieuwe projectpagina in de gaten! Hier kun je de volledige bouw volgen.

The Stage naar nieuwe hoogte(s)

Aan de Verheeskade staat in de komende jaren een hoop te gebeuren. Vorige week werd de naam van fase 2 bekendgemaakt. Voor fase 1 is de naam The Stage gekozen, welke bestaat uit twee torens. Het initiële plan ging uit van twee torens van 135 en 70 meter. Uit de omgevingsvergunning blijkt dat de hoogtes bijgesteld zijn naar 95 en 75 meter. Jammer dus! Alsnog is dit een mooi project met een groot aantal woningen, wat een zeer goede toevoeging gaat worden aan de stad Den Haag en de wijk Laakhaven.

Het plan gaat uit van 870 woningen. De linker (oostelijke) toren bestaat uit 384 (studenten)woningen. De rechter (westelijke) toren gaat uit van 406 woningen en in het laagbouw gedeelte komen er nog eens 80. Het aantal vierkante meters BVO is nagenoeg hetzelfde gebleven, met 60.000 m2.

Om de ontwerpen te vergelijken hebben we ze even naast elkaar gezet.

Bron nieuwe renders: omgevingsvergunningaanvraag The Stage, d.d. 21 april 2020. Bron oude renders: Vakwerk architecten / Bond Development.

Bekijk hier de nieuwe projectpagina van The Stage.

Nieuw ontwerp voor The Grace

Afgelopen maand vond er een bewonersbijeenkomst plaats aan de Rijswijkeseweg in Laak, Den Haag. De bewonersbijeenkomst is georganiseerd door de initiatiefnemers achter het bouwplan “The Grace”. The Grace bestaat uit twee woontorens, van respectievelijk 150 en 180 meter. Het plan gaat uit van bijna 1500 woningen en vervangt de huidige bebouwing aan de Rijswijkseweg 60.

Bij binnenkomst kregen de bewoners koffie en thee aangeboden en konden zij vrijuit vragen stellen aan de architect, ontwikkelaar, constructeur, het ingenieursbureau en het projectmanagementbureau.

Betrokken bedrijven:

  • Ingenieursbureau Wind: Peutz
  • Projectmanagement: DVP

De toren heeft een nieuw uiterlijk gekregen ten opzichte van de eerder naar buiten gekomen renders. De bekroning is aangepast en het uiterlijk van de twee torens is zichtbaar veranderd. De status van dit ontwerp is DO (definitief ontwerp) en komt dus dicht in de buurt van het ontwerp wat uiteindelijk zal verschijnen op het bureau van de welstandscommissie.

Foto’s – Haagse Hoogbouw

In het ontwerp is de horizontale en verticale belijning een stuk beter zichtbaar en daardoor zit er meer contrast in het ontwerp. Door het samenvoegen van twee verdieping per horizontale band ogen bij de hoogste toren oogt hij minder hoog. Hierdoor ontstaat ook verschil tussen de twee torens, wat de speelsheid ten goede komt.

De bekroning krijgt vorm door de horizontale belijning weg te laten. Hierdoor ontstaat een verticaal schouwspel wat ervoor zorgt dat de torens voldoen aan de gestelde eisen in Eyeline/Skyline.

Foto’s – Haagse Hoogbouw

De plint heeft ook een upgrade gekregen. Zo vinden we nu op de begane grond een huiskamer voor de wijkbewoners én een fietsenwinkel/werkplaats voor startende jongeren. Ook is er een kapperszaak/nagelsalon bedacht voor startende jongeren en komt er een geluidsstudio voor muzikanten. Daarnaast is er plek voor ZZP-ers en een huisartspraktijk. Hiermee draagt het complex bij aan de wijk en zorgt het daarmee ook voor een positieve impuls.

Foto’s – Haagse Hoogbouw

We zijn erg benieuwd naar de verdere uitwerking van het plan en kunnen uiteraard niet wachten tot de bouw van het project The Grace in Den Haag zal starten.

Meer info op de projectpagina.

De Tuinen van Laak

Op en om de huidige PRAXIS locatie aan het Laakkanaal zal een complete nieuwe woonwijk verrijzen met circa 1.250 woningen: De Tuinen van Laak.

Het project wordt ontwikkeld door Verheeskade BV, een samenwerking van Lakenvelder Investment Group en Cores Investment en wordt aangestuurd door Fakton Development. De locatie is ingeklemd tussen de Verheeskade, Lobattostraat en Lulofstraat en het bestaande appartementen complex Calandria.

Het ontwerp van de zeven woontorens, variërend van circa 50 tot 120 meter is van Flip Luger van OPL Architecten/re-designers te Utrecht. De torens staan op een stedelijke plint van circa 25 meter. Op de begane grond worden commerciële ruimtes gerealiseerd. De invulling van deze ruimtes haken aan bij het thema van de toren erboven. Elke toren heeft een eigen kenmerkende thema: sociaal, middendure en vrije sector huur, gezin, zorg, starters en young profesionals. 

Afbeelding met buiten, gebouw, zitten, gras

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het project kenmerkt zich door een zakelijke architectuur en biedt voor een breed publiek woningaanbod in de nabije toekomst. Zo worden er circa 375 sociale appartementen gerealiseerd en wordt er een combinatie gezocht met zorgwoningen. Hierbij wordt gericht op zelfstandige woonvormen. Ook worden er circa 500 middendure huurwoningen gerealiseerd. Hiermee wordt de ambitie van het Haagse college volledig gevolgd.

Naast appartementen is er ruimte voor stadswoningen voor gezinnen. Dit zijn veelal maisonnettes of ruime appartementen waarin gezinnen prima kunnen wonen. Dit woonproduct is op dit moment nog in onvoldoende mate in het Laakkwartier aanwezig, maar sluit wel aan op een grote behoefte in de stad.

De hoogste toren wordt gereserveerd voor Young Urban Professionals. Dit zijn studio woningen, maar met geweldige voorzieningen in de vorm van een gezamenlijk woonkamer voor bewoners en op de begane grond een incubator waar gewerkt kan worden.

Afbeelding met buiten, gebouw, gras, stad

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het project kenmerkt zich door de daktuinen, waarmee het huidige versteende gebied een groene long krijgt. Auto’s worden onder de centrale daktuin weg gewerkt. Hierdoor ontstaat er midden in de stedelijke hectiek een oase van rust. Tussen de torens worden daktuinen speciaal voor bewoners van de torens gecreëerd. Hier kunnen bewoners moes-tuinieren, ontmoeten en relaxen.

Lees meer over dit project op de projectpagina.